FOKKERSDAG
               
2006
2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2022

 

19 MEI 2007

PROGRAMMA
10:00 uur: Ontvangst met koffie
10:15 uur: Welkomstwoord voorzitter
10:20 uur: Een test van uw kennis van de geit
10:45 uur: Korte pauze
11:00 uur: Presentatie Harmen Endendijk over inteelt, lijnenteelt en heterosis met aansluitend gelegenheid tot vragen en/of discussie
12:00 uur: Nogmaals een test
12:30 uur: Middagpauze (zelf lunchpakketje meenemen)
13:15 uur: Praktische middag met geiten
14:30 uur: Afsluiting en gelegenheid om na te praten

 

VERSLAG
De derde Fokkersdag, georganiseerd door de Fokcommissie Witte Geiten, was dit jaar in het noorden van het land. De familie Hutten in Beilen had een prima accommodatie, en ook de catering en parkeergelegenheid was uitstekend verzorgd.
De opkomst bestond uit ongeveer 30 personen, waaronder ook fokkers van andere rassen.
De aanvang was om 10:00 uur. Na de koffie en een welkomstwoord van de voorzitter, Gerard Bos, werden de aanwezigen getest op hun kennis van de uitwendige onderdelen van de geit. Het benoemen van de 35 onderdelen was voor velen een zeer leerzame opgave.
Na een kleine pauze was het woord aan Harmen Endendijk over lijnenteelt binnen de fokkerij. Harmen heeft samen met zijn vader een melkveehouderij in Ermelo met uitsluitend een zuivere lijn van Fries-Hollandse koeien.
Hij hield een interessant verhaal over de fokkerij bij hun thuis, het creëren van een 'eigen ras' binnen de FH-fokkerij, door uitsluitend hun koeien te laten dekken door eigengefokte stieren. Hiermee probeer je een uniforme groep dieren te fokken, waarin je de goede eigenschappen van de dieren probeert te verankeren.
Lijnenteelt is gecontroleerde inteelt waarbij selectie belangrijk is.
Na de lunchpauze was er nogmaals een test over de geit, ditmaal was het voor velen iets eenvoudiger. Nu moest de plaats van het uitwendige onderdeel bepaald worden.
Gelukkig was het prachtig weer en konden we naar buiten om te beginnen met het praktische gedeelte van de dag.
De deelnemers moesten uitzoeken welk keuringsrapport bij welke geit hoorde. De stamboekinspecteurs Pieter Zijlstra en Theo van der Meer hadden een dag eerder zeven geiten ingeschreven, waarbij ze een aantal onderdelen iets overdreven hadden.
Dit leidde tot enig gemopper en onbegrepenheid bij sommige deelnemers, maar na een goede uitleg door Pieter en Theo werd hier meestal mee ingestemd.
Hierna was het de beurt aan de deelnemers om zelf een geit in te schrijven. Bertus Hutten had nog een uitstekende jaarling staan, die door de aanwezigen van een keuringsrapport werd voorzien en daarna besproken door één van de stamboekinspecteurs. 
Om ongeveer 15:00 uur sloot de voorzitter de dag af en bedankte de familie Hutten voor de gastvrijheid en de beide stamboekinspecteurs voor hun medewerking.
Na afloop bleven velen nog napraten met een drankje en een hapje en kwamen tot de conclusie dat het een gezellige en vooral leerzame dag was geweest.

Durk van der Zee,
secretaris
.

Klik op een foto voor een vergroting.

WWW.WITTEGEITEN.ORG