FOKKERSDAG
               
2006
2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2022

 

17 MEI 2014

Locatie: Familie de With in Lexmond
en Familie Bons in Ottoland

 

PROGRAMMA
10:00 uur: Ontvangst met koffie
10:15 uur: Opening door de voorzitter
10:20 uur: Breedte van voorhand bij bokken door Piet van Haperen
10:45 uur: Koffie met foto's van keuringen
11:00 uur: Rondleiding op het bedrijf van de familie de With
11:45 uur: Soep
12:00 uur: Vertrek naar Bons-Holsteins
Onderweg boterham eten (zelf lunchpakket meebrengen)
12:30 uur: Excursie op het rundveebedrijf van Nico Bons
15:00 uur: Sluiting met drankje na

 

VERSLAG
Zeer geslaagde fokkersdag wit

Op 17 mei 2014 werd de jaarlijkse fokkersdag van de NOG-Fokcommissie Witte geiten gehouden. Het programma bestond hoofdzakelijk uit een uitleg van de breedte van de voorhand bij bokken en twee excursies.
Deze excursies waren op het bedrijf van familie de With in Lexmond en bij Nico Bons die een vooraanstaand fokker en keurmeester bij de koeien is.

De ruim vijftig aanwezigen konden eerst genieten van een heerlijk kopje koffie en een Friese oranjekoek, die meegenomen was door Marijke Hoekstra. Gedurende de dag kon ook iedereen genieten van het weer welke perfect was.
 

Na de opening door voorzitter Gerard Bos kreeg inspecteur Piet van Haperen het woord om de breedte in de voorhand bij bokken te bespreken. Dit werd aan de hand van de aanwezige bokken aangegeven.
De conclusie was dat de gemiddelde voorhand bij de Witte bokken wel wat breder mocht.

Hierna was er nogmaals koffie en tijd om het bedrijf van familie de With te bezichtigen. Er waren formulieren gemaakt waarop stond welk dier in elk hok te vinden was. Dit was zeer plezierig omdat iedereen nu zelf de leeftijd en afstamming van de dieren na kon kijken.
De lammeren, geiten en bokken stonden in verschillende stallen en zagen er perfect uit.
De gemiddelde conclusie was dat deze dieren van goed tot zeer goed type waren met goed beenwerk. Dieren die een lange levensduur toegedacht kon worden.


Na deze bezichtiging was het tijd voor een heerlijk bakje soep. Ondertussen werden er op een scherm foto´s van Witte dieren gedraaid. Hierna vertrok een ieder naar Ottoland.

Aangekomen op het bedrijf Bons-Holsteins stond er weer een kopje koffie klaar en viel gelijk op dat alles zo keurig netjes was.
Toen Nico Bons zich aan de groep voorstelde en een praatje hield bleek de passie van deze familie voor de koeien.

Nico vind drie dingen zeer belangrijk om goed te kunnen meedraaien in een show en zegt dat deze dingen niet zonder elkaar kunnen. Het eerste is de juiste voeding wat hij soms dagelijks aanpast. Nico voert met een aangepaste brok aan de melkkoeien en alleen hooi van superieure kwaliteit aan de kalveren.
Als nummer twee noemde hij de huisvesting en zijn stallen zijn dan ook erg licht. Er komt altijd voldoende frisse lucht binnen en de koeien liggen in hun boxen op stro.
Nummer drie is de fokkerij, Nico fokt uitsluitend met top exterieurstieren welke zich bewezen hebben zodat hij zo weinig mogelijk risico loopt.
Verder worden de staarten van de showkoeien dagelijks gewassen en eens per week de hele koe. Ook heeft hij een team om zich heen gecreëerd welke minimaal eens per week met de koeien oefent met voorbrengen.


Nu werd het tijd om de dieren te bekijken en de dieren worden per leeftijdsgroep gehuisvest.
Nico begon bij de pasgeboren kalfjes en ging zo naar steeds oudere dieren. Bij de kalveren van ongeveer vier maanden viel er gelijk al één op. Een dier met een enorme ontwikkeling en een best type.
Uiteraard gingen we als laatste naar zijn tien showkoeien en deze werden voor ons ook nog eens geshowd. Iedereen keek zich de ogen uit. Dieren van een geweldig type met een beste ontwikkeling en zeer beste uiers spreekt toch iedereen aan!
Wat ook erg leuk was, was de glinstering van Nico als hij over zijn koeien praat. Hij is uiteraard en zeer terecht trots op zijn koeien.
Wij kregen met zijn allen het gevoel dat koeien en geitenvolk op bepaalde punten best wel op elkaar lijken.


Om kwart voor drie bedankte voorzitter Gerard Bos een ieder voor zijn komst en de familie Bons voor de gastvrijheid en sloot deze dag af. Er was tijd om tijdens een drankje nog wat na te kletsen.
Nico zei na afloop dat hij zelden heeft meegemaakt dat een groep koeienboeren zo geïnteresseerd was als onze groep met geitenfokkers.

Bekijk de foto's van IJs Vogeltje


WWW.WITTEGEITEN.ORG