FOKKERSDAG
               
2006
2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2022

 

8 MEI 2010

Locatie: Familie Noordermeer, Heenvliet
 

 

PROGRAMMA
10:00 uur: Ontvangst met koffie/thee
10:15 uur: Welkomstwoord door de voorzitter
10:20 uur: Inleiding over voeding door G. Looijen
11:30 uur: Test
12:30 uur: Middagpauze (zelf lunchpakket meenemen)
13:15 uur: Praktische middag met geiten en bokken
14:30 uur: Afsluiting en gelegenheid om na te praten
 

 

VERSLAG
Voor de jaarlijkse Fokkersdag georganiseerd door de Fokcommissie Witte Geiten waren we dit jaar neer gestreken onder de rook van Rotterdam bij de familie Noordermeer in Heenvliet. Op zaterdag 8 mei waren ruim dertig fokkers en belangstellenden aanwezig op deze nette locatie.
Na het openingswoord om 10.00 uur door voorzitter Gerard Bos werden de laatste tekeningen getoond van de voor- en achterzijde van het True Type. De commissie gaat de komende tijd hiermee aan de slag om het goed op papier te krijgen.
       
Om uitleg te geven over voeding was Gerrit Looijen uitgenodigd. Looijen is een bekend gezicht binnen het NOG als oud-inspecteur, keurmeester en erelid. In zijn werkzaam leven was hij voedingsdeskundige bij de Landbouwvoorlichting.
Aan de hand van de “Weender voedermiddel analyse” liet hij schematisch zien waar een voedermiddel allemaal uit bestaat.
Verder volgde een uitleg over energiebehoefte (VEM), eiwitbehoefte (DVE), vetten, koolhydraten, mineralen en vitamines die zich in een voedermiddel bevinden.
Tot slot werden er een aantal verschillende rantsoenen getoond voor een geit van 4 kg melk per dag.
De conclusie was dat het verstrekte voedsel niet rechtstreeks wordt opgenomen in de bloedbaan maar eerst moeten worden verteerd in het spijsverteringskanaal en we als het ware de bacteriŽn in de pens aan het voeren zijn.
       
Om de aanwezigen weer actief te krijgen was er een test over de uitwendige onderdelen van de geit en waren een aantal vragen gemaakt over het skelet en het gebit van de geit.
Na de lunchpauze met een smakelijke bijdrage van de familie Noordermeer was het tijd voor de praktische middag.
 
 
Inspecteur Piet van Haperen besprak aan de hand van een tweejarige geit de rasstandaard.
Hierna werden vier geiten getoond variŽrend in de leeftijd van ťťn tot vijf jaar die vergeleken moesten worden met de tekening van het True Type.
Voor de beoordeling was een formulier gemaakt met daarop de tekening van het True Type die door middel van lijnen verdeeld was in 6 onderdelen. De onderdelen waren kop + hals, voorhand, middenhand, achterhand, uier en benen. De beoordeling werd niet gedaan met het gebruikelijke puntensysteem maar met onder andere de termen onvoldoende, matig, goed en uitmuntend.
Als uitsmijter van de dag werden drie volwassen bokken getoond die op de zelfde wijze als de geiten beoordeeld werden.
       
Om ongeveer 14.45 uur sloot de voorzitter de dag af en bedankte hij de aanwezigen voor hun komst. De familie Noordermeer, Gerrit Looijen en Piet van Haperen met zijn trouwe chauffeur werden in het zonnetje gezet door Gerard Bos met een prachtige plant.
De dag werd beŽindigd met een drankje en veel napraten.
 

Durk van der Zee

Foto's staan in het webalbum

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG