FOKKERSDAG
               
2006
2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2022

 

16 MEI 2015
 
Biologische geitenhouderij ‘Broeklander’ in Broekhuizen (bij Meppel in Drenthe)
 
Peter van der Kooij en Aline Gortemaker
 
www.broeklander.nl

 

PROGRAMMA
10:00 uur: Ontvangst met koffie
10:15 uur: Welkom door de voorzitter
10:20 uur: Verhaal over de geschiedenis van de geitenhouderij met nadruk op fokkerij
11:00 uur: Koffie/thee
11:30 uur: Gelegenheid om het bedrijf te bekijken
12:30 uur: Pauze met soep (zelf lunchpakketje meenemen)
13:00 uur: Praktische middag met geiten
Onderwerp: Type
14:30 uur: Sluiting met drankje na

 

VERSLAG
Fokkersdag 2015

Op 16 mei 2015 werd de elfde fokkersdag georganiseerd door NOG Fokcommissie Witte Geiten. Ditmaal waren we te gast op de biologische geitenhouderij “Broeklander” van Peter van der Kooij en Aline Gortemaker te Broekhuizen.

Ze hebben net hun ontvangstruimte verbouwd en de fokkersdag was het eerste evenement wat hier georganiseerd werd. Het is een leuke ruimte met aan de ene kant een fantastisch uitzicht over de geiten en aan de andere kant kijk je op de uitgestrekte Drentse weilanden.  

We werden zeer hartelijk ontvangen en er was veel aandacht besteed aan de fokkerij. Ze hadden informatieborden gemaakt over de bokken en de lammeren en een stagiaire had ze ook gekleurd, zodat je snel kon zien welke bok de vader was van ieder lammetje.

Na de koffie en het welkomstwoord van Gerard Bos gaf Wim van Rheen uitleg over de nieuwe regels bij stamboekopname en keuringen wat dit jaar van start gaat.

Hierna vertelde Aline aan de hand van een PowerPoint presentatie hoe zij vanaf 2000 in de fokkerij en met name in de geiten terecht kwam. Ze had een goed en duidelijk verhaal met veel foto’s, zodat iedereen aandachtig luisterde. Toen zij haar verhaal af had, was het tijd om het bedrijf te bezichtigen.

Normaalgesproken hadden de geiten in de wei gelopen, maar vanwege het weer bleven ze binnen. Het was super om de dieren te bezichtigen en alles zag eruit om door een ringetje te halen. Het viel erg op dat ze goed typische dieren met goede uiers en benen op stal hebben. Dieren waar je een goede productie en een lange levensduur van kan verwachten.

Toen iedereen het bedrijf uitgebreid had bekeken, was het tijd voor de lunch met soep. Aline had de soep geregeld en het smaakte voortreffelijk. 

Na de lunch was het tijd voor het praktische gedeelte. Als onderwerp is gekozen voor type. Bas Bierhof had een invulformulier gemaakt zodat iedereen die dit wilde mee kon schrijven. Inspecteur Herman Hoekstra was uitgenodigd voor dit gedeelte maar moest door omstandigheden verstek laten gaan. Henk Bierhof heeft zijn taak overgenomen en het middaggedeelte gedreven geleid.

Jammer dat het miezerig en koud was, maar in de geitenstal werd ruimte gemaakt en hadden we een mooi alternatief. 

Er werden eerst twee groepen van drie geiten gezamenlijk besproken op alle onderdelen die met type te maken hebben.

Bij de derde groep geiten kon iedereen die dit wilde het formulier alleen invullen alvorens de dieren werden besproken.

Bij deze derde groep stond overigens een geit van zes jaar die wel een heel mooi type liet zien, dit was echt een voorbeeldgeit wat type aangaat.

Nadat het praktische gedeelte was afgerond kon voorzitter Gerard Bos de dag afsluiten en kreeg Aline een presentje voor hun gastvrijheid.

We kunnen als fokcommissie terugkijken op een zeer geslaagde en leerzame fokkersdag die in goede sfeer is verlopen.

Meer foto's staan in het webalbum


WWW.WITTEGEITEN.ORG