FOKKERSDAG
               
2006
2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2022

 

10 MEI 2008

Locatie: Fam. Kammeraad in Zevenhoven

 

PROGRAMMA
10:00 uur: Ontvangst met koffie
10:15 uur: Welkomstwoord voorzitter
10:20 uur: Inleiding Eric Verstappen over voeding en gezondheid van geiten
12:30 uur: Middagpauze (zelf lunchpakketje meenemen)
13:15 uur: Praktische middag met geiten en bokken
14:30 uur: Afsluiting en gelegenheid om na te praten

 

VERSLAG
De vierde Fokkersdag, georganiseerd door Fokcommissie Witte Geiten, heeft dit jaar plaatsgevonden op het melkgeitenbedrijf van de familie Kammeraad in het Zuid-Hollandse Zevenhoven.
Ongeveer 20 belangstellenden waren op zaterdag 10 mei aanwezig op deze mooi gelegen en ruime locatie.
Na de opening om 10.00 uur door voorzitter Gerard Bos was het de beurt aan Eric Verstappen met een voorlichtingsverhaal over gezondheid en voeding van melkgeiten.
Verstappen is eigenaar van het bedrijf ‘De Grazerie’, dit is een schapenbedrijf met 1000 fokschapen en een adviesbureau voor melkgeiten- en schapenbedrijven.
Aan de hand van een PowerPoint-presentatie liet hij zien op welke wijze productieverbetering mogelijk is. Ook de schaalvergroting en de gezondheidsproblemen op vooral grote melkgeitenbedrijven kwamen aan bod.
Een aantal belangrijke conclusies waren dat fokkerij de basis is van het geitenras en fokkerij vooral op gevoel gaat en niet aan de hand van cijfers (melkcontrole). Ook is er weinig aanbod van goede dieren en de gezondheid van geiten op grote bedrijven heeft nog geen prioriteit.
Vervolgens liet Verstappen de opbouw en berekening van een voerrantsoen zien die hij gebruikt voor melkgeitenbedrijven.
Hierna gaf Bram Kammeraad een rondleiding over zijn bedrijf. Dit bestaat uit een caravanstalling, een melkgeitenbedrijf en een kaasmakerij met winkel.
Hij is twee jaar geleden begonnen met melkgeiten en melkt op dit moment 60 geiten van vooral het witte ras. Er wordt gemolken op een 20 standsmelkmachine waarbij de melk rechtstreeks in de kaastobbe terechtkomt en na vijf melkbeurten wordt verwerkt tot kaas.
De kaas wordt verkocht aan een groothandel en aan particulieren via zijn eigen winkel. Naast kaas wordt de melk ook verwerkt tot ijs en yoghurt.
Afgelopen winter is er een zaaltje gemaakt waar groepen worden ontvangen en kinderfeestjes georganiseerd.
Na de lunchpauze werd het tijd voor de praktische middag. Dit jaar waren de bokken aan de beurt en was er voor gekozen om de dieren op een andere manier te beoordelen.
Een formulier was samengesteld met ongeveer 30 gedetailleerde onderdelen van de bok waar aan de hand van de rasstandaard punten van 1 t/m 10 gegeven konden worden.
Onder een stralende zon werden drie bokken beoordeeld en daarna besproken door Jurjan Groenveld. Door de dieren uitgebreid te bespreken met voor sommige verrassende conclusies gaf dit enige discussie, maar dit was ook de bedoeling.
De dag werd om 15.00 uur afgesloten. Daarna werd Gerard Bos bedankt voor vier jaar voorzitterschap en in de bloemetjes gezet door de nieuwe voorzitter Jurjan Groenveld.
Al met al een interessante en vooral leerzame dag die beŽindigd werd met een drankje en een overheerlijk geitenijsje.

Durk van der Zee,
secretaris
.

Klik op een foto voor een vergroting.

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG