FOKKERSDAG
               
2006
2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2022

 

15de Fokkersdag

18 MEI 2019
 
Familie van der Wal,
Langezwaag

Familie Maat,
Luxwoude

   

PROGRAMMA
10:00 uur: Ontvangst in Langezwaag met koffie/thee
10:15 uur: Welkom door de voorzitter,
eventueel nieuwsberichten
10:20 uur: Theo van der Meer geeft een korte uitleg over inteeltberekening in ZooEasy
10:30 uur: Sietse van der Wal stelt zich voor
10:40 uur: Rondleiding
11:00 uur: Koffie/thee
11:15 uur: Presentatie door Mulder Agro over voeding, onder andere mineralen
12:00 uur: Pauze met soep
(zelf lunchpakketje meenemen)
13:00 uur: Jan Maat stelt zich voor
13:10 uur Rondleiding
13:30 uur: Praktische middag
14:30 uur:  Afsluiting 
Gelegenheid om iets te drinken en na te praten.

   

VERSLAG

Witfokkers krijgen veel informatie

Tijdens de 15e fokkersdag van de Fokcommissie Witte Geiten kregen de ruim veertig fokkers en belangstellenden veel informatie te verwerken. Het nieuwe stamboekprogramma Zooeasy en een presentatie over voeding en gebruik van de bodem werden aandachtig aangehoord.

De fokkersdag werd dit jaar gehouden bij twee fokkers in Friesland die hun locatie beschikbaar stelden voor deze dag.
Het ochtendprogramma vond plaats in Langezwaag bij commissievoorzitter Sietse van der Wal die om kwart over tien de dag opende met allen hartelijk welkom te heetten.

   
Theo van der Meer, een van de beheerders van het nieuwe stamboekprogramma ZooEasy, was uitgenodigd om de witfokkers bij te praten over een onderdeel van het programma. Hij gaf uitleg om bij een gekozen paring zelf het inteeltpercentage en verwantschap binnen het ras te bepalen. Deze mogelijkheden werden vakkundig en op een begrijpelijke manier uitgelegd.
Iedereen die een account heeft, kan hiermee aan de slag binnen zijn of haar fokkerij.
 
   
Middels een mooie PowerPointpresentatie liet gastheer Sietse van der Wal zien hoe zijn fokkerij tot stand gekomen is in de afgelopen jaren.
Er passeerden heel wat geiten met de stalnaam “Dayna” die, wat hij zelf ziet als een uitdaging, ook in de melkcontrole zitten.
Door gebruik te maken van heel wat beste bokken van diverse collega fokkers heeft hij een puike stal met geiten opgebouwd die inmiddels ook certificaatwaardig is.
 
   
Vervolgens werden de aanwezigen rondgeleid langs de geiten en lammeren in de boerderij en in de nieuw gebouwde prachtige geitenstal.
 
   
Aansluitend werden er twee melkgeiten getoond en beoordeeld op de sterke en verbeterpunten.
 
De presentatie van Joost Mulder van Mulder Agro, een bedrijf dat alle facetten beheerst van de voedselwinning in de landbouw en veeteelt, was erg interessant en leerzaam.
   
Hij behandelde niet alleen het krachtvoer wat wij gebruiken maar ook het ruwvoer en wat nodig is voor een optimaal rendement van de bodem. Daaraan is het gebruik van mineralen gekoppeld wat een belangrijk onderdeel is van bodemverbetering en ruwvoerwinning.
   
Ter afsluiting van het ochtendprogramma kregen Theo van de Meer en Joost Mulder voor hun presentatie als dank een bloemetje aangeboden evenals familie van de Wal voor hun gastvrijheid en het beschikbaar stellen van hun boerderij voor deze dag.
 
   
Familie van der Wal had ook gezorgd voor een heerlijke kop soep waarbij het zelf meegebrachte lunchpakket kon worden opgegeten.
 
   
Vervolgens vertrokken allen naar Luxwoude voor het middagprogramma bij familie Maat.
De geitenfokkerij bij de familie Maat is een van de oudste bestaande fokkerijen in Nederland met Witte geiten. Jan Maat verhaalde in zijn uitgebreide ontvangstspeech met veel enthousiasme het ontstaan van zijn fokkerij.
 
   
Het middagprogramma stond in het teken van het beoordelen van een aantal geiten. Rasspecialist Herman Hoekstra was hiervoor uitgenodigd en had voor de aanwezigen een aantal dieren geselecteerd waarvan de sterke en de verbeterpunten konden worden genoteerd. Hiervoor was een speciaal invulformulier ontworpen waar iedereen zijn punten in kon vullen in volgorde van belangrijkheid.
Ook kon men de keuze uiten en onderbouwen, waarna Herman Hoekstra zijn kijk op het dier kenbaar maakte en uitleg verstrekte.
 
   
Aansluitend werd de inmiddels gestopte geitenfokster Marijke Hoekstra verrast en toegesproken door Klaas Grolleman uit Wapenveld. Ze werd bedankt voor alle hulp na de MKZ-periode, vriendschap gedurende vele jaren maar ook als verdienste voor de fokkerij van Witte Geiten gedurende een hele lange periode met de TsjeppenbŻr-fokkerij.
Een zichtbaar geŽmotioneerde Marijke kreeg uit handen van Hennie Grolleman een schilderij aangeboden met daarop een van haar dierbaarste geiten van de laatste jaren.
 
   
Ter afsluiting van het officiŽle middagprogramma en de fokkersdag werd er door de voorzitter bloemen uitgereikt. Aan Herman Hoekstra voor zijn medewerking en aan Jan Maat voor de hartelijke ontvangst op zijn bedrijf waardoor het mogelijk was om weer een geslaagde fokkersdag te organiseren.
 
   
Na een drankje kregen de geÔnteresseerden de gelegenheid om het melkbedrijf van Douwe Maat te bezichtigen. De zoon van Jan Maat gaf uitleg over zijn spiksplinternieuwe stal voor 150 koeien en de overschakeling van gangbaar naar biologisch boeren.
   

  

TERUG NAAR VERSLAGEN

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG