WITTE BOKKEN VOOR DE GENENBANK 

 

2012

2015

 

Bokken springen voor Genenbank
 
Evenals drie jaar geleden kwam er weer een verzoek binnen bij de Fokcommissies Bont, Toggenburger en Wit om sperma te verzamelen voor de genenbank.
Dit verzoek kwam binnen van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland welke verantwoordelijk is voor het verzamelen en bewaren van het sperma met als doel het veilig stellen van genen van zeldzame huisdierrassen voor de toekomst.
 
Er zijn twee mogelijkheden om sperma te vangen bij bokken. De eerste is door de bokken te laten slachten en direct het sperma uit het scrotum te halen en de tweede mogelijkheid bestaat uit het opvangen van het sperma bij het springen van een bok.
Deze twee mogelijkheden werden aangeboden aan de geïnteresseerde bokhouders die deel wilde nemen aan dit project en hiermee afstand deden van het gewonnen sperma.
Één bokhouder bood zijn bok aan voor de slachtmethode, waarvan geen gebruik werd gemaakt, en de andere bokhouders wilden liever hun bok laten springen.
 
 
Twee zaterdagen werden er door Henk Sulkers en zijn team voor uitgetrokken om op de daarvoor aangewezen locaties sperma te vangen.
Op zaterdag 12 december kwamen de bokhouders uit het Noorden bijeen bij de Fam. Hutten te Beilen om hun zes Witte en vier Toggenburger bokken te laten springen.
Helaas was er één bok waarvan de spermakwaliteit onvoldoende was en drie bokken wilde niet springen. Voor de bokken was het ook een onnatuurlijk gebeuren want ze moesten op elkaar springen bij gebrek aan een ritse geit wat toch een belemmering bleek.
De Witte bokken Tsjeppenburster Jan 68, Valerio, Wilco en Wâldster Ivan maakten hier geen punt van en deden hun kunstje.
Ook de Toggenburger bokken Edulan en Tjedmar Barend leverden voldoende sperma van goede kwaliteit.
 
 
Het bedrijf van de Fam. van Leeuwen uit Boven-Leeuwen was op zaterdag 19 december het decor voor de bokhouders uit het Zuiden die hun bok hadden opgegeven.
Ook wij hadden onze bok, Hircus Blitz, opgegeven voor deze locatie en hoewel het geen keuring was hadden wij hem er netjes bekapt en er zo schoon mogelijk op staan.
Om negen uur vertrokken we richting Boven-Leeuwen waar, toen we om half tien arriveerde, al verwoede pogingen gedaan werden om de aanwezige bokken te laten springen.
Ook hier was geen gewillige geit aanwezig en moesten de bokken op elkaar springen.
Opvallend was het dat de bokken hun voorkeur lieten blijken want het bleek niet vanzelfsprekend dat ze op iedere bok wilde springen. Gelukkig hadden Henk Sulkers en zijn assistentes veel geduld en vakkundigheid om tot een goed resultaat te komen.
Toen Blitz aan de beurt was bleek al snel dat zijn voorkeur uitging naar een Toggenburger bok die niet te groot was en goed bleef staan.
Het aanbod van bokken was hier beperkt met twee Bonte (Zwaanheuvel Emerald en Melkema’s Jan), één Toggenburger (Tjedmar Harm) en één Witte (Hircus Blitz).
Toen alle bokken gesprongen hadden werd er bloed afgetapt voor gezondheidsonderzoek.
Na een blik op de flesjes van Henk, gevuld met sperma vermengd met een houdbaarheidsvloeistof, keerden we met enige trots (omdat het toch maar mooi gelukt was) huiswaarts.
 
Wim van Rheen
 

 

Witte bokken in de Genenbank 
 
Hircus Blitz Vader: Edgar Moeder: Marijke 175
 
Tsjeppenburster Jan 68 Vader: Nooro's Indra Moeder: Tsjepp. Aleida 289
 
Valerio Vader: Sanne's Dennis Moeder: Boukje 294
 
Wâldster Ivan Vader: Abel v R Moeder: Wâldster Jannie 81
 
Wilco Vader: Tsjepp. Jan 68 Moeder: Boukje 307
 
 
Van Tragokeros Publicola vd Vriendsenhof zijn bestaande rietjes aangekocht.
Tragokeros Publicola Vader: Hircus Rens Moeder: Elke vd Vriendsenhof
 

 
 

WWW.WITTEGEITEN.ORG