FOKKERSDAG
               
2005
2006
2007
2008
2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2022

 

14 MEI 2005

PROGRAMMA
10:00 uur: Aanvang met koffie
10:15 uur: Geiten inschrijving aan de hand van het keuringsrapport
11:15 uur: Deskundige spreker over voeding bij geiten
12:15 uur: Pauze (lunchpakket meenemen)
13:00 uur: Groep geiten keuren en op volgorde zetten
14:00 uur: Afsluiting met een drankje

 

VERSLAG
Fokkersdag: 14 mei 2005 bij de Fam. Holwerda in Siegerswoude (Fr.).
Organisatie: Fokcommissie Witte geiten
Doel: Een leerzame en gezellige dag met de Witfokkers
Aanwezig: Ongeveer 25 personen.

Bij aankomst op het melkgeitenbedrijf van de familie Holwerda, waar ongeveer 250 witte en bonte geiten worden gemolken, stond de koffie al klaar.
Er was voldoende parkeergelegenheid op het ruime erf, waar ook een ronde tent stond met veel tafels en stoelen. Dit is alvast opgezet voor de feestelijke dag van 25 jaar Nederlandse Bonte geiten op 21 mei bij Holwerda.
Voor aanvang werden de geiten voorgeselecteerd door de Commissie en drie inspecteurs: Herman Hoekstra, Pieter Zijlstra en Dick Noordhuis waren gevraagd voor hun deskundige mening in de jury.
Rond half elf opende de voorzitter Gerard Bos de Fokkersdag met een hartelijk welkom voor de aanwezigen.
Onder een blauwe lucht en een frisse wind uit het noorden kregen de aanwezigen drie blanco keuringsrapporten uitgereikt met de opdracht om drie geiten in te schrijven. Daarna werden ze één voor één door een willekeurige fokker besproken.
Eventuele grote verschillen met de andere fokkers werden doorgesproken, waarna om de beurt een jurylid de juiste invulling van het keuringsrapport bekend maakte met een toelichting.
Het tweede deel van de ochtend werd ingevuld door Jan Otter, een voerdeskundige van Cehave Landbouwbelang. Hij vertelde uitgebreid over slepende melkziekte, waarbij de voeding in de droogstand en de eerste maanden van de lactatie heel belangrijk is.
Zijn duidelijke presentatie werd afgesloten met een samenvatting van drie andere problemen die door goede voeding zijn te voorkomen: listeria, ’t bloed en melkziekte.
De fokkers kregen antwoorden op de verschillende vragen die ze stelden over voeding van bokken en lammeren, gehalten in diverse voersoorten en de gevolgen voor de productie.
Na het overhandigen van een plant aan Jan Otter en een applaus was het pauze.
Er was gelegenheid om te eten en weer eens bij te praten. De Fam. Holwerda had een grote ketel met soep gemaakt, die goed smaakte.
’s Middags showden de Commissieleden vijf witte geiten, die door de fokkers op papier op volgorde van de vijf kenmerken van de bovenbalk werden gezet: ontwikkeling, type, benen, uier en algemeen voorkomen.
Ook nu gaf een fokker zijn mening over zijn volgorde en in goede sfeer werden de afwijkende meningen van andere aanwezigen beluisterd.
Uiteindelijk gaf de jury de doorslag met een uitleg van de juiste afweging van de raseigenschappen van de Nederlandse Witte geit.
Rond half drie bedankte Gerard Bos de aanwezigen. Jippe Holwerda kreeg een mooie plant uitgereikt voor de gastvrijheid. Gerard was blij dat er nog geitenhouders zijn die hun bedrijf open willen stellen voor het organiseren van een Fokkersdag.
De fokkers bleven nog gezellig napraten met een drankje. Uit de positieve reacties was op te maken dat de doelstelling: een leerzame en gezellige dag was gerealiseerd.

Er komt in 2006 waarschijnlijk een vervolg, maar dan zoals toegezegd in het zuiden van het land.

Klik op een foto voor een vergroting.

TERUG NAAR VERSLAGEN

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG