FOKKERSDAG WIT EN BONT
                 

2024

 

 

ZATERDAG 18 MEI 2024
Aanvang: 10:00 uur
 

Locatie: Familie Dominé, Nunspeet

        

FOKKERSDAG WITTE EN BONTE GEITEN
Fokcommissie Witte en Bonte geiten organiseert op zaterdag 18 mei een Fokkersdag. We zijn dit jaar welkom bij de bonte geitenstal van de familie Dominé in Nunspeet.

Het ochtendprogramma begint om 10 uur met het voorstellen van het nieuwe bestuur, foktechnische zaken en de gebruikelijke agendapunten, zoals een terugblik op het afgelopen jaar, huldigen van Topgeiten en de kampioenen van de landelijke keuringen in 2023.

Het middagprogramma zal in het teken staan van Kunstmatige inseminatie. Het bedrijf HB-KI is uitgenodigd om uitleg te geven over de mogelijkheden van KI en de wet- en regelgeving.

Koffie/thee en soep wordt geregeld, lunch graag zelf meenemen.

 

Fokkersdag 18 mei 2024

Locatie: Familie Dominé in Nunspeet
Aanvang: 10:00 uur

Agenda:
1. Welkom
2. Ingekomen stukken en mededelingen
3. Verslag Fokkersdag Wit 20 mei 2023
4. Traject van de fusie
5. Voorstellen nieuw bestuur
6. Keuringen en opnamedag 2024
7. Nieuw keuringsrapport
8. Discussie over het predicaat Keurbok (zie bijlage)
9. Huldiging kampioenen (Wit)
10. Huldiging Topgeit (Wit)
11. Tjeerd van Buuren van HB-KI
12. Rondvraag
   
Lunchpauze
   
Praktische middag met geiten
 
Afsluiting 15:00 uur
 
NOG-Fokcommissie Witte en Bonte Geiten

   

Bijlage agendapunt 8
DISCUSSIE OVER HET PREDICAAT KEURBOK
Huidige regels voor Keurbok:

Bokken waarvan de fokwaardeschatting voor CVE, op basis van minstens vijfentwintig dochters en minimaal +15% is van het landelijk gemiddelde van de gefiatteerde lijsten in het vorige kalenderjaar, krijgen het predicaat Keurbok (KB).

Wat gaan we hiermee doen?
1. We veranderen niets.
2. We schaffen het af.
3. We veranderen Keurbok in Sterbok met dezelfde eisen die gesteld worden voor Stergeit zowel exterieur als productie.
- Eigenprestatie: De bok moet ingeschreven zijn in het stamboek.
- Nafok: Er dienen minimaal zes directe nakomelingen te zijn geregistreerd binnen hetzelfde ras als de Sterbokkandidaat. Van de directe nakomelingen die definitief in het stamboek zijn opgenomen moet het Algemeen Voorkomen zodanig zijn, dat tenminste vijftien punten worden behaald volgens onderstaand schema:
    - 85 t/m 89  : 4 punten
    - 90 t/m 100: 5 punten
De melkproductie van de helft van de in het stamboek geregistreerde dochters binnen hetzelfde ras moet voldoen aan de eisen voor Keurstamboek (bij oneven aantal dochters de kleinste helft).
4. We veranderen Keurbok in Sterbok met dezelfde eisen die gesteld worden voor Stergeit maar dan alleen voor exterieur.
- Eigenprestatie: De bok moet ingeschreven zijn in het stamboek.
- Nafok: Er dienen minimaal zes directe nakomelingen te zijn geregistreerd binnen hetzelfde ras als de Sterbokkandidaat. Van de directe nakomelingen die definitief in het stamboek zijn opgenomen moet het Algemeen Voorkomen zodanig zijn, dat tenminste vijftien punten worden behaald volgens onderstaand schema:
    - 85 t/m 89  : 4 punten
    - 90 t/m 100: 5 punten

  

VERSLAG
GESLAAGDE FOKKERSDAG WIT - BONT
Op een stralende 18 mei jongstleden vonden ruim 30 Bont- en Witfokkers de weg naar de familie Dominé in Nunspeet.
Tijdens deze eerste bijeenkomst van de gefuseerde fokcommissies Bont en Wit werd er afscheid genomen van bestuursleden Sietse van der Wal en Wim van Rheen van de voormalige fokcommissie Wit en van Martijn van Leeuwen van de fokgroep bont.
Het nieuwe bestuur, met Durk van der Zee als voorzitter; Jeroen de Vries, secretaris; Henk Dominé, foktechnische zaken; Bert Schottert, algemene zaken en Gerjan Kleinlugtebelt, werd aan de leden voorgesteld.
  
Maurice Vaessen van Stichting Zeldzame Huisdieren was uitgenodigd om te vertellen waar de stichting zich zoal voor inzet.
Op dit moment worden er nog problemen ervaren in het aanmelden voor subsidie. De stichting zet zich in op het vereenvoudigen van het indienen hiervan om zo de drempel voor het aanvragen te verlagen.
De kampioenen Wit van de Nationale Tentoonstelling van het afgelopen jaar werden nog eens extra in het zonnetje gezet en er was aandacht voor de nieuwe Witte Topgeit Nooro’s Roza 31 van Huib Noordermeer.
  
De aanwezige fokkers spraken zich uit over het predicaat Keurbok. Zolang dit predicaat bestaat is er geen enkele bok geweest die hieraan heeft voldaan.
Het predicaat omzetten naar Sterbok, waarbij dezelfde eisen gelden als bij Stergeit voor zowel exterieur als productie, werd als beste optie gekozen voor in de toekomst.
Tjeerd van Buuren van de HB-KI gaf een praktische uitleg over KI bij geiten en in het verlengde hiervan ontvouwde Engel Kupers namens de NOG de plannen om inseminators op te leiden om genetische variatie in de toekomst te behouden.
 
Na een uitstekend, door de familie Dominé verzorgde, lunch werden de fokkers op praktische wijze bij de hand genomen door de rasspecialisten Wit en Bont Herman Hoekstra en Henk Bierhof.
De prachtige bonte geiten van de familie Dominé werden op verschillende onderdelen beoordeeld. Hierbij was er extra aandacht voor Type en Bouw. Bouw is nieuw op het keurrapport. Door verschillende geiten met elkaar te bespreken werd duidelijk gemaakt wat er onder Type valt en wat onder Bouw.
Rond de klok van drie bedankte de voorzitter alle aanwezigen en in het bijzonder de familie Dominé voor het mogelijk maken van deze zeer geslaagde fokkersdag.
NOG Fokcommissie Witte en Bonte Geiten

TERUG NAAR VERSLAGEN

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG