OPNAMEDAG
     

2018

2019

2020

  

Eerste opnamedag in 2020
Op zaterdag 11 juli 2020 startten twee koppels inspecteurs om negen uur met de opnames. Lieuwe Anema en Herman Hoekstra namen het uiterste noorden voor hun rekening en Henk Bierhof en Renske Ponne-de Vries de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en het zuiden van Friesland.
Het was opvallend dat, op een na, de zuidelijke fokkers zich voor de tweede opnamedag op zaterdag 12 september hebben aangemeld. Gelukkig wilde de Brabantse bontfokker na overleg doorschuiven naar september.
Voor de eerste keer werden de opnames aan huis georganiseerd door de fokcommissies Bont en Wit. Ondanks dat er een vrijstelling is voor de opname van Bonte en Witte bokken in 2020 waren er (met 75 dieren waarvan 25 Bont) vrij veel opgaves door de bont- en witfokkers en vinden ze de opnamerapporten belangrijk.
Er werd volgens een protocol gewerkt, waarin de meeste regels betrekking hebben op Corona.
Voor een vlotte opname waren instructies opgesteld, zoals bijvoorbeeld voor ieder dier het opnameformulier zelf uitprinten en de algemene gegevens alvast invullen. Bij de combinatie Anema/Hoekstra waren de formulieren op een adres na ingevuld en zorgden voor vlotte opnames.
Lieuwe Anema: “We hebben ons eigenlijk perfect aan het tijdsschema kunnen houden, dat wil niet zeggen dat we ons altijd keurig aan de maximum snelheid hebben kunnen houden”. Bij het eerste adres waren ze wat uitgelopen en gingen daarna naar het noordelijkste puntje van Groningen. Anema: “We zijn naar dit adres in een auto geweest en hebben iets te snel gereden over kleine rotweggetjes. De formulieren waren netjes ingevuld, dus wel weer tijdwinst”.
Wegens drukte van Herman Hoekstra heeft reserve inspecteur Theo van der Meer ’s middags zijn taak overgenomen.
In totaal zijn er zeven adressen bezocht met 37 dieren waarvan negen van het Bonte ras.
Het koppel Bierhof/Ponne-de Vries had ook zeven adressen toegewezen gekregen. Volgens de routeplanner twintig kilometer minder dan hun collega’s en een kwartier minder reistijd.
Drie fokkers hadden de papieren niet voorbereid, maar het ging helemaal mis door twee wegafzettingen. De inspecteurs begonnen te dwalen en Bierhof vertelde: “We volgden de Tomtom, echter het leek wel of we rondjes reden. Er kwam geen eind aan en we hadden totaal geen idee meer waar we zaten. Een politieagent vond het niet zo vreemd dat we het niet konden vinden. We moesten over een parkeerplaats in het bos waar aan de achterkant nog een klein weggetje zat en kwamen op de juiste weg”.
In het tweede geval werden ze door een ongeval dwars door Zwolle gestuurd en hadden veel tijd verspeeld. Helaas had de bontfokker die als laatste op de planning stond geen tijd meer en krijgt een tweede kans op de tweede opnamedag.
Uiteindelijk hebben Bierhof en Ponne 25 dieren opgenomen waarvan er zeven bont zijn. Opvallend dat er vier boklammeren te jong waren om op te nemen; ze moeten vier maanden oud zijn.
Hoogst opgenomen Witte bokken en geiten:
Boklam: Gerko 230 van G.B.M. Koekkoek, Lemelerveld met AV 86
Bok: Tragoskeros Sempronius van de Vriendsenhof van W.Y. Terpstra, Hallum met AV 87
Jaarling: Sarah 3 van A.E. Joustra, Tytsjerk met AV 88
Herkeuring: Martha Ur 24 van G. de Boer, Buitenpost met AV 89

   

Tweede opnamedag in 2020
Op zaterdag 12 september 2020 organiseerden de fokcommissies Bont en Wit nog een opnamedag voor hun ras. 18 fokkers hadden zich opgegeven met 70 dieren, waarvan 22 bont en hun woonplaats varieerde van de provincie Groningen tot Noord-Brabant.
Door de vele kilometers was het onmogelijk om weer met twee koppels inspecteurs te rijden en werden er twee inspecteurs bij gevraagd.
Elk koppel had een rasgebonden inspecteur van Wit (Anema, Bierhof en Hoekstra) en ook de twee rasgebonden inspecteurs van Bont (Bierhof en Ponne-de Vries) werden ingedeeld.
Lieuwe Anema en Theo van Herwerden namen het noorden voor hun rekening. Negen fokkers in Noord-Holland, Friesland en Groningen met acht geiten en 23 bokken waarvan vijf bonte.
Door de vele bokken konden ze behoorlijk snel werken en de invulformulieren waren voorbereid.
Conclusie van Anema: “Algemene indruk van de dieren was goed. Type en ontwikkeling goed tot zeer goed, maar uiers en benen hielden niet over”.
Met vier adressen leken Herman Hoekstra en Renske Ponne-de Vries een makkie te hebben. Toch reden ze net zoveel kilometers als hun collega’s in het noorden om de 20 dieren, waarvan acht bont, op te nemen.
Ze hadden het midden van het land toebedeeld gekregen en bezochten de provincies Drenthe, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.
Op de planning van het zuiden stonden vijf adressen en de fokkers hadden hun dieren klaar staan.
Henk Bierhof en Theo van der Meer begonnen bij Huib Noordermeer en de Zuid-Hollandse witfokker kreeg er twee nieuwe A-geiten bij. De Nationaal kampioen van vorig jaar Nooro’s Roza 24 kreeg 90 punten voor Algemeen Voorkomen en haar tweejarige dochter Roza 26 maar liefst 91 punten.
Vervolgens naar Brabant waar ook prima dieren werden voorgebracht. De tweejarige Hugo 5 van O’dam van Adrie de Wild-van Maurik kreeg 89 punten en Odilia 25 van Piet Dirven 90 punten voor AV. Odilia is een tweejarige en een kruising van een Bonte geit en een Witte bok en Hugo 5 een kruising van een Witte geit en een Toggenburger bok.
Verder had Dirven ook de hoogste jaarling van de dag en de bruinbonte Lieve Shiba 8 kreeg 88 punten voor AV.
In totaal werden er in het zuiden 19 dieren opgenomen waarvan 9 bont.
De opnamedagen waren lange dagen voor de inspecteurs, maar volgens de reacties van de fokkers wel een succes.
Hoogst opgenomen Witte bokken en geiten:
Boklam: P4 Lewalt van G. de Boer, Buitenpost met AV 85
Bok: Hugo 5 v. O’dam van A. de Wild-van Maurik, Stampersgat met AV 89
Jaarling: Nooro’s Roza 27 van H. Noordermeer, Heenvliet met AV 86
Herkeuring: Nooro’s Roza 26 van H. Noordermeer, Heenvliet met AV 91


WWW.WITTEGEITEN.ORG