UIT DE OUDE DOOS

 

Jakob Krikken Jzn., Veeningen
We bezochten de geitenfokkerij van Jakob Krikken Jr, die samen met zijn ouders te Bloemberg woont, een gehucht bij Zuidwolde (Dr.).
In de bloementuin verraadde een palmboompje dat hier meer generaties gewoond hebben wat mevrouw Krikken bevestigde door te vertellen dat haar ouders er ook gewoond hadden.

Hier zijn maar liefst zeventien geiten aan de melkcontrole en er worden in totaal ongeveer veertig geiten gehouden. Het melken gebeurt met de hand en de melk wordt gebruikt voor opfok van de lammeren en kalveren.
Jakob zijn voorkeur gaat uit naar Witte, maar er worden ook Toggenburgergeiten gehouden, waarvan er enige in de laatste paar jaar uit prominente stallen zijn aangekocht. Er is dan ook wel ras in de ruime hokken te bespeuren.

Jakob, die de geiten bij naam en afstamming noemde, praatte daar makkelijk een uurtje mee vol. Bij de Witte leverde Sweachmer Bart goed exterieur, maar de uiers en produktie lieten te wensen over. De klauwverzorging verdient bij beide rassen weinig verschil, wel is de variatie veel groter dan een jaar eerder wat betreft de gehaltes.
In Overijssel was een jonge Witte bok gekocht, helaas bevruchtte deze niet en toen werd terug gegrepen op een eigen fokprodukt, een bok uit de Anja’s stam, welke samen met de Mekkie’s de Witte geitenstapel vormen.
De Anja’s komen oorspronkelijk van mevrouw Gerrits-Groen, Steenwijkerwold. De Mekkie’s zijn een stam die altijd in bezit is geweest van Jakob. Eerst buiten het stamboek en toen de vereniging De Wijk is opgericht, zijn ze ook in het stamboek opgenomen.

Inmiddels heeft Zuidwolde een eigen vereniging van nog geen jaar, met ongeveer 20 leden.
Mevrouw Krikken toont trots de veroverde prijzen, die talrijk waren in het afgelopen jaar. Krikken sr. vindt dat er in de landschapsparken meer aandacht aan de geitenhouderij besteed moet worden, want dat is ideaal land, zonder kunstmest. Gras en gewonnen hooi, daar houden de geiten van.

Op de provinciale keuring behaalde familie Krikken met Anja 12 114 S en Mekkie 31 319 R.v.J. de hoogste titels van hun leeftijdgenoten. Een fraaie bekroning van onvermoeibare liefhebbers voor de geitenfokkerij.


K.L.Ritzema, Een-West
De Geitehouder, juni/juli 1980

 

Provinciale keuring Drenthe 1980:
Kampioene Witte geiten 1 en 2 jaar: Mekkie 31 R.v.J. 319. Zij had een goed type en goede ontwikkeling, doch de uier had iets meer ontwikkeld kunnen zijn.
Beste uier Witte geiten, kampioen Witte geiten 3 jaar en ouder en algemeen kampioen Witte geiten: Anja 12 114 S. Een waardig kampioene van goed type, sterk in de bouw, sterke benen en een prima uier.

Provinciale keuring Drenthe 1984:
Algemeen kampioene bij de Witte geiten werd Hiltje 2 van Jac. Krikken Jr. uit Veeningen, een zeer typische geit met prima uier, waaraan de spenen echter iets stekend stonden.
Reserve werd Anja 34 (Vader: Boris. Moeder: Anja 12), eveneens een geit met een zeer goed uier, doch met een kleine bemerking op het kruis.
Het dubbelsucces van Jac. Krikken Jr. op de provinciale keuring van Drenthe.
Links kampioene Hiltje 2 en rechts reservekampioene Anja 34.

   

WWW.WITTEGEITEN.ORG