UIT DE MEDIA

 

Aagje presteert nog als een jonge geit

Tekst en foto door Marc Molenaars

Toon Lambregts met oude Aagje, de productiefste geit van het hele land. 'Ze is nu in overall, alleen voor de keuring gaat ze in haar zondagse pak. Met gehakte hoeven en goeie volle uier.'

 

DINTELOORD - Als Toon Lambregts vroeger een jonge bok had, dan raakte hij het beestje aan de straatstenen niet kwijt.

"Dan kon ik tien euro aan zijn staart hangen, dan namen ze hem nog niet mee." Maar tijden veranderen en dat heeft de Dinteloordse geitenfokker vooral te danken aan zijn oogappel Aagje. Oude Aagje, want in februari wordt ze elf. Als fanatiek fokker moet Lambregts haar eigenlijk opruimen, maar als mens lukt het hem niet om afstand van haar te doen. Daarvoor is Aagje, als meest productieve geit van het hele land, te speciaal. Volgend voorjaar wordt ze gehuldigd omdat ze meer dan 15.000 kilo melk heeft gegeven. In de geitenwereld rekenen ze niet in liters, daar telt het gewicht. "Aagje heeft 15.815 kilo melk gebracht. Dat is een unieke prestatie. Haar dochter Floor, van zes, is inmiddels ook al goed voor meer dan 10.000 kilo. Topatletes, dat zijn het."

Lambregts fokt met vijf geiten en een bok. Alle geiten (ook de jonkies Noortje, Moor en Door) zijn drachtig, de bok is 'een half jaar op vakantie'. Die mag in een groot bedrijf geiten dekken 'tot hij erbij neervalt'. Dat succes ('Zelfs de grote fokkers nemen me inmiddels serieus') komt Lambregts niet zomaar aanwaaien. Daar heeft hij keihard voor gewerkt.

Elke ochtend om half vijf loopt aan de Boompjesdijk de wekker af. Stal en voerbak schoon, stro droog, voor het voer alleen het beste van het beste. Stipt om zes uur worden de geiten gemolken. Met de hand.

"Ik ben een Pietje Precies. Maar als je er aan de voorkant niet het beste van het beste instopt, komt er achteraan niks uit. Simpel zat."

Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Ook Lambregts begon 35 jaar geleden met geiten 'die nergens op sloegen'. "Dat leken eerder dikbillen. Een kenner zei: 'Je moet ze onder een bok zetten waar melk achter zit'. Dat heb ik gedaan. Het is een fascinerende hobby. Ik ben er dag en nacht mee bezig.”

BN DeStem, 19 december 2011

.

WWW.WITTEGEITEN.ORG