STEMMEN UIT DE PRAKTIJK

 

C. Verrips, Stolwijk
Geiten voeren, melken en verzorgen.
Plusminus dertig jaar geleden ben ik begonnen met het houden van geiten, en we kochten toen bij een koopman in Stolwijk een drachtige bonte geit. Deze geit verwierp op veertien weken haar lam en ze had totaal geen uier.
Ik was toen landarbeider en bij een boer in de buurt mocht ik de geit in het land doen en bij de pinken jagen.
We kwamen niet elke dag bij die dieren. Toen ik echter na veertien dagen bij de dieren kwam, had de geit en groot uier gekregen en ik ben ze gaan melken. Het was een beste melkgeit, doch niet om er van te fokken.

In Nieuwerkerk kocht ik voor een hoge prijs een mooie Witte geit en ik liet deze dekken door de afdelingsbok. Ze lamde in het voorjaar en kreeg toen longontsteking en ging dood. Dat was een hele klap voor mij.
Ik ben toen op een donderdag op de markt in Gouda gaan kijken, en het is me gelukt om daar een vrij goed dier te kopen. En met deze geit ben ik erg gelukkig geweest in het fokken. Ik heb Willie 2 (KS*, AB), Willy 3 (KS, B+) en Willie 4 gefokt. Met deze dieren behaalde ik vele prijzen en ze hebben aan de kop gestaan wat betreft de melkplas voor geheel Nederland.

Met de melk heb ik vaak een kalf gemest, verder af en toe klanten onder andere voor een kind dat aan tuberculose leed. Ik gebruik de melk ook altijd bij de voeding van de konijnen.

Het is erg belangrijk om te zorgen voor een goede samenstelling van het rantsoen en ze ook zeer precies te voeren.
Er is al eens eerder in ons blad geschreven over het wennen van geiten aan hun verzorgers. Dit maakte ik vorige week nog mee. Ik was ’s avonds niet helemaal in orde en daarom vroeg mijn vrouw aan de buurjongens of ze de geiten wilden melken. Er was echter geen denken aan, dat ze de beesten gemolken kregen, want als ze er dichtbij kwamen, vlogen ze in de rondte.
Van armoe heeft mijn vrouw het toen maar gedaan. De geiten zijn ook aan haar gewend.

Onze geiten lopen los in boxen. Ze krijgen twee maal per dag lauw water en ik borstel ze iedere dag en verder lopen ze dik in het stro.
Op deze manier is het prettig om geiten te houden.
C. Verrips, Stolwijk
De Geitenhouder, november 1971

Stergeit van C. Verrips:
 

Geit: Levensnummer: Geboren:
Willie 2 2280 KS 1960

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG