OP BEZOEK BIJ GEITENHOUDERS

 

Kaasbedrijf van de familie Janssen, Wekerom

Een jaar geleden is de familie Janssen in Wekerom gekomen en ze hebben daar een bedrijf met anderhalve hectare grond. De opzet is verkoop van geitenkaas. Dit gaat echter niet vanzelf.

In de eerste plaats is de aanschaf van een flink aantal geiten een grote moeilijkheid in ons land. De meeste geitenhouders hebben maar een of twee dieren te koop en dan bieden ze zeker niet hun beste dieren aan voor verkoop.
In geen geval mag men zich in zo’n geval blindstaren op het keuringsrapport, want dat zegt van de produktie-eigenschappen eigenlijk niets.

Daarbij komen nog twee kwalijke dingen, namelijk: het gedrag van de dieren. Een geit, afkomstig van een kleine geitehouder, moet zich aanpassen aan de omgeving met een groot aantal geiten. En dan heeft men altijd te maken met zogenaamde ‘baas’-geiten.
Daarnaast heeft men bij een aantal dieren zeker te maken met ‘heimwee’. Geiten kunnen zich buitengewoon hechten aan hun verzorger/verzorgster. En dan komen ze daarna terecht in een grotere eenheid, dan is de kans op heimwee erg groot. Dit kan zo erg worden dat de dieren wegkwijnen.

Janssen heeft twintig melkgeiten. De melk wordt verkaasd, doch de verkoop loopt maar matig. Opgemerkt kan nog worden dat het kaasje dat we meekregen, uitstekend smaakte.

Als het bedrijf helemaal rond zit, dan zal er zeker ook propaganda gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld via de vele vakantieoorden in dit gebied. Mogelijk zal men naast kaas ook iets anders aan moeten bieden. Er kan gedacht worden aan geitemelk, kwark en dergelijke.

We wensen de familie Janssen graag succes toe met hun kaasmakerij.
S. de Jong Szn.
"De Geitenhouder", december 1983

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG