OP BEZOEK BIJ GEITENHOUDERS

 

Familie Bosma, Ter Idzard

Het was de eerste keer dat familie Bosma te Ter Idzard op een provinciale keuring een kampioen geit hadden, namelijk bij de twee- en driejarige Witte melkgeiten. Riekie 2 was echter ook al kampioen geweest op de kringkeuring. En verder hadden ze op kring- en plaatselijke keuringen veel succes gehad, dat maakte een fraaie bekerkast in de woonkamer duidelijk.
Mevrouw Bosma liet trots de Egbert Kramer wisselbeker zien die zij hadden bemachtigd door drie jaar achter elkaar het kampioenlam te hebben op de verenigingskeuring in 1975, 1976 en 1977.
  Deze prachtige geit is Riekie 2 van fokker/eigenaar M. Bosma, Ter Idzard.
Zij werd onder andere kampioen van de twee- en driejarige Witte melkgeiten.


Foto: K.L. Ritzema.
Weststellingerwerf is de vereniging waar familie Bosma lid van is. Deze in 1965 opgerichte vereniging heeft ongeveer 60 leden.
Vanaf 1966 zijn ze lid, en voor die tijd hielden ze ongeregistreerde geiten.
De geiten worden altijd door de verenigingsbokken gedekt en de resultaten zijn niet zonder succes zoals blijkt.
Het aankoopbeleid van de bokken voor de vereniging wordt niet door Bosma be´nvloed, en hij zegt dat er voldoende deskundigen in de vereniging zijn die dit doen.

De keuringsrapporten worden wel bestudeerd en ze vinden dan ook dat Riekie 2 wat laag in het stamboek gewaardeerd is. Ja, ze heeft ab voor uier, maar op andere onderdelen nergens. En dat vind de heer Bosma te laag. En bij welzijn van Riekie 2 wil hij haar laten overkeuren.
Riekie 2 staat er glanzend voor en had gezelschap van nog enige geiten waaronder een Toggenburger die kort geleden was aangekocht.
Hard voeren houdt mevrouw Bosma niet van, want je voert ze al gauw uit elkaar.
Neen, de geiten zijn niet in de melkcontrole maar in de vereniging zijn er wel geiten in de melkcontrole.
“De Geitehouder” lezen ze wel. En dat de helft van de stamboekleden in Friesland het geitekrantje niet lezen, kunnen ze zich niet voorstellen. Mevrouw Bosma zei: je krijgt wat informatie en de keuringsuitslagen kun je lezen. En om het geld hoef je het niet te laten, want zo duur is het blad niet. Ik dacht dat ze het blad hier in de vereniging allemaal lazen, want als er een nieuw lid komt zorgt Richtje Kramer er voor dat ze abonnee worden.

Ons bezoek was een beetje op een ongelukkige tijd – bij twaalven – maar erg spontaan.
Wij wensen de familie Bosma nog veel succes met de geitenfokkerij en een spoedige overgang naar een ruilverkaveling boerderij, wat de bedrijfsvoering veel zou vereenvoudigen.
"De Geitehouder", april 1982

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG