MIJN GEIT

      

"Gehecht aan zijn dieren"
Fokke Gersjes is opgegroeid met dieren. Zijn ouders hadden een boerderij met koeien en hij ging al jong ook bij andere boeren aan het werk. Later kwam hij bij de gemeente in dienst. Hij begon met het fokken van dwerg- en Bonte geiten, waarna er Witte geiten kwamen. Hij laat trots foto's zien van kleinzoon Fokke jr. die Witte geiten voorbrengt op een keuring, en foto's van hemzelf met een bokkenkar waarmee hij festiviteiten opsierde.

Nu heeft Gersjes nog Witte bok Gijs - sperma van Gijs is opgeslagen in de genenbank - en twee Witte geiten.
Op de foto staat Amanda 13 van het Wykelerhop. Moeder Amanda 4 staat naast haar in de stal. Ook zijn er drie pony's en een hond. Gersjes hecht zich aan zijn dieren. "Als je goed met je dieren omgaat, kun je er geen afstand van doen."
Henk ten Have
"Geitenhouderij", augustus 2020

 .   

Een halve eeuw Witte
Net buiten het Groningse dorp Uithuizen heerst rust. Op het geluid van de balkende ezel van Han en Lina Bottelier na, is het er kalm.
Bij de ezel in de wei lopen vier Witte geiten waarvan het echtpaar er eentje melkt. "Van de melk maken we onder meer yoghurt en zachte kaas. Daarmee maken we de mensen in de buurt blij", vertelt Han.

Al sinds 1976, bijna een halve eeuw dus, houdt Bottelier geiten. In de winter van dat jaar stond de eerste Witte stamboekgeit in de stal. Nog diezelfde winter kwam er een tweede bij.

De geit tussen Han en Lina in is Richtje's Elsje. "En nog steeds zijn onze geiten generaties lang terug te leiden naar Geertje 6 van Richtje Kramer."
Jasper Lentz
"Geitenhouderij", juni 2021

 .    

Al jaren Mona-toppers
Het is alweer zes jaar geleden dat we op bezoek gingen bij Hennie (76) en Klaas Grolleman (77) in Wapenveld. Destijds stond de 1-jarige kampioen Mona 22 tevreden in de stal. En dat doet de inmiddels 7-jarige geit van de Tamarahoeve nog steeds.

“De kleindochter van Mona 6 is nog altijd een topper”, vertelt Hennie. “We gaan niet meer naar alle keuringen, maar als we gaan, kunnen we altijd met de besten mee.” Met de Mona-nazaten heeft het echtpaar Grolleman al meer dan 300 prijzen in de wacht gesleept. Als het aan de fanatieke geitenhouders ligt, komen daar nog wat prijzen bij. “We hebben nu vijf geiten, twee lammeren en een bok. Dat is een mooi aantal, al is de kans groot dat het koppel nog weer wat gaat groeien. Het blijft namelijk heel mooi om te zien dat er steeds weer goede geiten uit de Mona-lijn voortkomen.”
Jasper Lentz
"Geitenhouderij", juni 2022

.    

Mooie uitstraling
Henk van Weelden uit Gameren, vlak bij Zaltbommel, groeide op op een melkveebedrijf en heeft altijd allerlei soorten geiten gehad. Hij heeft nu drie volwassen Witte geiten en twee lammeren als hobby.

“Ik wil het kleinschalig houden om naast mijn werk op een orchideeŽnkwekerij ook tijd over te houden voor mijn gezin”, vertelt Van Weelden.
Sinds 2018 houdt hij raszuivere Witte geiten om serieus mee te gaan fokken. “Ik vind het leuk om een mooie geit te fokken. Witte geiten hebben een mooie uitstraling.” Zo gauw het weer het toelaat, lopen de geiten buiten in een ruime, groene weide. “Vanaf ons terras hebben we er goed zicht op.”
Op de foto staan naast de vijf geiten en Henk ook vier van de zes kinderen van de familie Van Weelden: Jarno, Rosalinde, Ruben en Franck.
Henk ten Have
"Geitenhouderij", juni 2023

VORIGE

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG