MIJN GEIT

      

"Gehecht aan zijn dieren"
Fokke Gersjes is opgegroeid met dieren. Zijn ouders hadden een boerderij met koeien en hij ging al jong ook bij andere boeren aan het werk. Later kwam hij bij de gemeente in dienst. Hij begon met het fokken van dwerg- en Bonte geiten, waarna er Witte geiten kwamen. Hij laat trots foto's zien van kleinzoon Fokke jr. die Witte geiten voorbrengt op een keuring, en foto's van hemzelf met een bokkenkar waarmee hij festiviteiten opsierde. Nu heeft Gersjes nog Witte bok Gijs - sperma van Gijs is opgeslagen in de genenbank - en twee Witte geiten. Op de foto staat Amanda 13 vh Wykelerhop. Moeder Amanda 4 staat naast haar in de stal. Ook zijn er drie pony's en een hond. Gersjes hecht zich aan zijn dieren. "Als je goed met je dieren omgaat, kun je er geen afstand van doen."
Henk ten Have
"Geitenhouderij", augustus 2020

 .   

Al jaren Mona-toppers
Het is alweer zes jaar geleden dat we op bezoek gingen bij Hennie (76) en Klaas Grolleman (77) in Wapenveld. Destijds stond de 1-jarige kampioen Mona 22 tevreden in de stal. En dat doet de inmiddels 7-jarige geit van de Tamarahoeve nog steeds.

“De kleindochter van Mona 6 is nog altijd een topper”, vertelt Hennie. “We gaan niet meer naar alle keuringen, maar als we gaan, kunnen we altijd met de besten mee.” Met de Mona-nazaten heeft het echtpaar Grolleman al meer dan 300 prijzen in de wacht gesleept. Als het aan de fanatieke geitenhouders ligt, komen daar nog wat prijzen bij. “We hebben nu vijf geiten, twee lammeren en een bok. Dat is een mooi aantal, al is de kans groot dat het koppel nog weer wat gaat groeien. Het blijft namelijk heel mooi om te zien dat er steeds weer goede geiten uit de Mona-lijn voortkomen.”
Jasper Jentz
"Geitenhouderij", juni 2022

VORIGE

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG