MIJN GEIT

  

"Ik ben een plezierfokker"
Fred van Klaren (48) uit Lopik heeft een hechte band met Joke 3, een van zijn vier volwassen geiten. “Ze is 11 jaar en moeder van al mijn geiten. Ik heb haar moeder gekocht bij mevrouw Verdoold, de geitenfokster die me over de streep trok om bij een ziektevrije vereniging te komen.” Al sinds zijn twaalfde heeft Van Klaren geiten. “Ik ging naar de mavo, maar daar ging het niet goed. Ik zou een geit krijgen als ik over zou gaan. En vanaf toen ging het ineens heel goed”, lacht de vriendelijke geitenliefhebber. Het mooiste aan de hobby vindt hij de gezelligheid op keuringen. “Ik ben een plezierfokker, geen topfokker. Maar toch zie ik nog steeds het niveau van mijn dieren vooruitgaan. Daar geniet ik wel van.”
 Wilma Wolters
"Geitenhouderij", april 2012

 . 

Vastbijten in een uitdaging
“Als ik een uitdaging vind, bijt ik me erin vast”, aldus Guido Vriends, tandarts en hobbydierhouder in het Brabantse Deurne. Bij hun bruiloft in 2008 kregen Guido en zijn vrouw Jolien twee Witte geiten. “En nu wil ik een keer met mijn dieren bovenaan de productielijst komen”, zegt Guido. Misschien dat de lammeren Elke 2 (links) en Janneke 6 van de Vriendsenhof hem daarbij kunnen helpen. Beide dieren komen uit een zelfgefokte geit en een zelfgefokte bok en hun moeders gaven afgelopen jaar beide ruim 2.000 liter melk. Ze zijn de best producerende dieren van de vijf die Guido melkt. “Het mooie met geiten is dat je doelgericht kunt fokken en dat je een objectief resultaat behaalt: de hoeveelheid melk.”
Wilma Wolters
"Geitenhouderij", april 2013

 . 

Onderweg terug naar de top
Vorig jaar werd het lam Janneke M17 (links) van Jan Hogervorst uit Beesd kampioen op de kringkeuring van vereniging Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Zo’n twintig jaar geleden haalde hij vaker prijzen met zijn geiten, daarna stond het een tijd op een lager pitje. “Maar ik ben weer onderweg terug naar de top. Hoop ik”, zegt Hogervorst. Hij is secretaris bij de vereniging Rijnstreek en doet op het moment wat secretariŽle zaken voor de NOG. Hogervorst heeft een zelfgefokte bok op stal, twee jaarlingen en drie oudere geiten. op de foto staat de vijfjarige Boukje 270. Een mooi ruim dier. Ooit hoopt Hogervorst meer geiten te hebben. “Ik zou heel graag mee geiten houden en melken, meer kaas maken en ook wat koeien houden. Dat wil ik dan graag naast mijn baan willen doen. Ik zoek nog een oud boerderijtje”, glimlacht hij.
Wilma Wolters
"Geitenhouderij", januari 2014

. 

Verliefd op Witte geit
Na een werkdag loopt Kati Daalder de stal in en soms komt ze er pas twee uur later weer uit. “Heerlijk!” ze heeft zo’n acht Witte geiten en bokken. “Ik ben verliefd op de Witte geit. Naar andere rassen kijk ik niet. Wat dat precies is weet ik niet, maar het karakter van de Witte geit staat me aan, dat past bij me. Ik vind het geweldig dat ze nieuwsgierig om de hoek kijken als ze horen dat ik eraan kom.” Kati houdt van een grove geit, met lengte en hoogte. “Ik vind de Witte een luxe en charismatische geit.” Omdat de tijd ontbreekt voor het melken, wil Kati zich meer toeleggen op het fokken van bokken. Ook dochter Caroline is besmet met het geitenvirus. Maar zij houdt Toggenburgers (op de foto de bok Napoleon). “Die vind ik leuker!”
Wilma Wolters
"Geitenhouderij", oktober 2014

 

VORIGE
VOLGENDE

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG