MIJN GEIT

  

"Een keuring is genieten"
Lute van der Bijl heeft naast zeventig melkkoeien nog drie geiten op stal staan. Van zijn vader. Jappie van der Bijl beleeft plezier aan het fokken van geiten, maar vooral aan het bezoeken van keuringen. "De sfeer, de mensen die je telkens weer tegenkomt, soms van heinde en verre. Daar geniet ik van." Van der Bijl fokt op exterieur. Soms koopt hij een geit aan, mits hij vertrouwen heeft in het dier. De geit op de foto, Corrie 15 ut 't Hop, is door Van der Bijl zelf gefokt en heeft dit jaar een mooi lammetje voortgebracht. "En die houden we, daar gaan we straks weer mee naar de keuring."
 Wilma Wolters
"Geitenhouderij", april 2008

.

"Een lieve, makkelijke geit"
In 2001 werden alle geiten van hobbyfokkers Henk en Aaltje Ruitenberg uit Kootwijkerbroek geruimd vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer. "Het was een ramp", vertelt Aaltje, "We hadden veel dieren van eigen fok." Snel na de uitbraak kochten de Ruitenbergs weer nieuwe geiten. Momenteel hebben ze er achttien van meerdere rassen. Een Witte geit moet op de foto, vinden Henk en Aaltje, "Want met Wit zijn we 25 jaar geleden begonnen en hebben we veel bekers gehaald". Aagje 28 van de Kleine Top, die komende lente drie jaar wordt, is als lam gekocht van de familie Grolleman uit Wapenveld. "Het is gewoon een lieve, makkelijke geit."
Henk ten Have
"Geitenhouderij", december 2008

.

"Beste geit van de stal"
Celine 3 is de beste geit van de stal van Durk van der Zee uit het Zuid-Hollandse Woubrugge. "Het is een sterke, dominante geit", vertelt hij. "Ze is zes jaar en vertoont nog geen slijtage. Ik denk dat ze gemakkelijk de tien jaar gaat halen." Durks vader hield al sinds de jaren zeventig geiten. Durk begon zelf in 2002 opnieuw met twee drachtige lammeren die hij had gekocht van Jan de With. Inmiddels heeft hij zes Witte geiten. "Witte geiten hebben veel uitstraling", vindt Durk. Hij doet zo'n vijf keer per jaar mee aan een keuring. "Ik vind het leuk om mijn dieren te meten met die van anderen. En de keuringen zijn gezellig."
Henk ten Have
"Geitenhouderij", december 2009

   .

"Een stoere geit met flink melk"
Aan de oude dorpsgracht in hartje centrum van Giethoorn, waar 's zomers het toerisme hoogtij viert, woont Rob Verkruijsse. Dat hij en zijn gezinsleden geitenliefhebbers zijn, kan iedereen zien aan de polyester exemplaren in hun tuin. "Die verkopen we", vertelt Rob. Het is een hobby erbij naast de zeven Witte geiten, die op dit moment allemaal drachtig zijn, en de Witte bok Sietse, algemeen kampioen bij de boklammeren op de bokkenkeuring van Avereest in 2010. Rob doet zes zeven keer per jaar mee aan een keuring. De bijna driejarige Twickels 5 Pascua vindt Rob het mooiste dier van zijn stal. "Het is een stoere geit waar flink wat melk achter zit. Qua type is het de geit die ik wil fokken."
Henk ten Have
"Geitenhouderij", maart 2011

 

VOLGENDE

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG