GEIT OP DE VOORGROND

 

Zevenling uit Friese bokmoeder
 
Een zevenling in Friesland!
Eind februari bracht bokmoeder Teatske 10 van eigenaar Durk Geertsma uit het Friese Kollumerzwaag deze gezonde zevenling ter wereld. Het zijn vijf geitjes en twee bokjes.
Tot grote verrassing van Durk Geertsma uit het Friese Kollumerzwaag bracht zijn bokmoeder Teatske 10 FD89-037 eind februari een gezonde zevenling ter wereld.
Het zevental - vijf geitjes en twee bokjes - maakt het uitstekend en wordt opgefokt met de melk van de moeder en haar zuster.
De lammeren zijn dooreen genomen opmerkelijk goed ontwikkeld. De foto met Geertsma's kleinkinderen Pieter en Nyncke, is enkele dagen na de geboorte genomen.

Moeder Teatske 10 herstelde uitstekend van haar bevalling; ze produceerde een week later alweer vier kilo melk per dag.
"Verbazend", vindt Geertsma, "ze is ook helemaal niet ingevallen. Je kunt het absoluut niet aan haar zien."
De driejarige geit bracht de eerste jaren respectievelijk twee en drie lammeren.
Haar monsterworp dit voorjaar heeft zeer waarschijnlijk te maken met het feit dat ze gesponsd is. Geertsma wilde haar namelijk graag op tijd drachtig hebben. "Je wordt op het laatst wat onrustig als de geiten maar niet driftig worden."

Vader van de zevenling is Overkamps Murdok, een met AB88 punten ingeschreven zoon van Achilles.

Teatske 10 is een dochter van de bekende bok Anne 332 uit de Grietjes van Klaas Jongschaap uit Giethoorn.
Haar moeder was een dochter van Xavier van de Driesprong, en grootmoeder Truus - ook bokmoeder - was een dochter van de bekende Tarzan van Adelhof.
Teatske 10 is ingeschreven met AB86 en een AB-uier. Ze produceerde als eenjarige ruim 1000 kg melk en het afgelopen jaar ruim 1200 kilo.
Teatske 10 is bokmoeder geworden met een melklijst als tweejarige van 1221 liter in 270 dagen, dus een daggemiddelde van 4.52 liter met 3.72 %vet en 3.19 %eiwit.
Zusters van Teatske 10 hadden dit jaar respectievelijk drie en vier lammeren van één dracht.
Foto: Frigro fotopers
"De Geitenhouder", april 1992
 

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG