DE HOBBYFOKKER AAN HET WOORD

 

De geit als grasmaaier
Zo begon mijn hobby, huisje, boompje, beestje. 
Dat was in 1988 toen wij, nadat we een huis hadden gekocht met een behoorlijke tuin, daarin graszaad hadden gezaaid, en even dachten dat een geit als grasmaaier geschikt zou zijn.
Mijn vader had al gauw een advertentie gevonden in de krant: "Te koop twee jonge witte geiten". We kochten ze alle twee, waarvan later de ongehoornde geit bleef.
Maar al gauw bleek ze als grasmaaier ongeschikt, een blind schaap zou het al gauw beter doen. Toch gaven we de moed niet op. 
De hobby begon pas echt leuk te worden toen een dochter van deze geit zich erg goed ontwikkelde.
Je wordt dan lid van de geitenfokvereniging, Usquert en bezoekt voor het eerst de Provinciale keuring in Groningen. En tot onze grote verbazing loop je dan zomaar mee in de kampioensring en werd ze als derde geplaatst.
Op zoek naar een geschikte bok adviseerde iemand mij Leonard 2, maar die stond wel bij L. van der Molen in Boornbergum, Friesland.
Iedereen weet, als de hobby echt heeft toegeslagen, is niks teveel, bellen en afreizen dus.
Nadat we op Tweede Kerstdag voor de derde keer met een tielse geit de reis maakten, werd het verlossende schot gelost. Na drie weken ... STILTE ... Zou het dan toch echt gelukt zijn?
Resultaat twee ooilammeren, waarvan een hele mooie, werd natuurlijk genoemd naar de vrouw des huizes, Johanna. Stalnaam Fazanthof ervoor, en op naar de volgende lammetjes.
Nog meer Johanna's, Regina's en Lucie's. En de bokjes worden genoemd naar onze zoons. De oudste van vijf jaar vindt het wel wat raar dat de bokjes die naar hem vernoemd zijn, steeds weer worden verkocht.

Voor dit (geur)probleem heb ik hem maar doorverwezen naar zijn moeder, anders komt er een echte grasmaaier wel erg dichtbij.
Als grasmaaier mogen ze dan wel ongeschikt zijn, maar naast mijn werk is het een hele leuke ontspanning om met ze bezig te zijn.
Ik beleef dan ook
erg veel plezier aan mijn geiten, en zou ze ook niet graag willen missen.
Met vriendelijk groet, Jaap van Zanten, Thesinge
Kampioen lam Wit Groningen 1994
Fazanthof's Regina 4

Vader: Jouke's Earste
Moeder: Fazanthof's Regina
Eenjarige geit
Fazanthof's Johanna 4

Vader: Tsjeppenburster Fred
Moeder: Fazanthof's Johanna
 "De Geitehouder", december 1994

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG