DE HOBBYFOKKER AAN HET WOORD

 

Tsjeppenbr, de thuishaven van Mientjes en Aleida’s
Een bezoek afleggen bij de familie Hoekstra en het Friese Welsrijp betekent een avond lang praten met veel gedrevenheid en enthousiasme over onze Nederlandse Witte geiten. Een ras waarmee deze fokkers al sinds jaar en dag aan de weg timmeren.
 
Aleida’s en Mientjes als basis
De familie Hoekstra bedrijft de geitenhobby al sinds 1970. Marijke Hoeksta is de fokkerij gestart met registergeit Gerda. Een 1A-prijs op de afdelingskeuring in Driesum heeft de echte besmetting met het ‘geitenvirus’ veroorzaakt. In 1975 werd namelijk Aleida aangekocht van Pier Faber uit Wommels, een geit uit een fameuze Friese stam.
Uit Aleida 3 is Aleida 6 gefokt, een keurstamboekgeit die ook het sterpredikaat verworven heeft. Aleida 6, geboren in 1982, is n van de beste dochters van Rissinger Geert, een sterk verervende bok uit de bekende fokstal van mevrouw Kramer te Ter Idzard.
Hoogtepunten in de keuringsloopbaan van Aleida 6 zijn het algemeen kampioenschap van Friesland in 1987 en het reservekampioenschap bij de bokmoeders op de nationale keuring in het jaar 1985. Naast het eigen sterpredikaat hebben ook dochter Aleida 11 en kleindochter Aleida 18 dit waardevolle fokpredikaat.

Wanneer we de stambomen van Aleida 6 aanschouwen, komen we stempelbokken als Sweachmer Eddie (fokker J. Maat, Luxwoude) en Bernhard (fokker fam. Uildersma, Wirdum Gr.) tegen.
Een zeer goed doorgefokte, aloude Friese stam die ook in mannelijke lijn veel invloed op de Nederlandse witfokkerij heeft. Opvallend en vrijwel uniek is het feit dat in de eerste vijf generaties in vrouwelijke lijn maar liefst vier Stergeiten voorkomen.

Zoals gemeld is de andere pijler waarop de fokkerij van de Hoeksta’s rust, de Mientjes stam. Een geitenfamilie die ontstaan is uit de aankoop van een geit door zoonlief Herman van Brand Postma uit Giekerk.
De Mientjes vormen een familie die sterk is in productie, de Aleida’s munten uit in type. Met het combineren van beide lijnen wordt getracht type en melkrijkheid in n dier te verenigen. Een voorbeeld voor zo’n geslaagde combinatie vormt de bok Tsjeppenburster Hotze. Bij deze ‘kruising’ zijn de beide topgeiten Aleida 6 en Mientje 13 nauw betrokken.


 
Dit is Aleida 6, een van de schitterende geiten van fam. Hoekstra te Welsrijp
 

Belangengroep certificaatfokkers  

De familie Hoekstra oftewel de combinatie Hoekstra (moeder en zoon) is een fokstal die certificaatwaardig is .
De Tsjeppenbrfokkers zijn n van de stuwende krachten van de vrij recentelijk opgerichte belangengroep certificaatfokkers. Deze belangengroep waarvan zowel Wit- als Toggenburgerfokkers die certificaatwaardig zijn, deel uitmaken heeft als doel genetisch waardevol materiaal aanwezig bij de leden zoveel mogelijk binnen eigen club te houden.
De directe aanleiding was het gevaar van te weinig bloedspreiding. De belangengroep is een enthousiaste, geschreven groep fokkers die eens per jaar alle interessante fokmateriaal aan elkaar tonen. Vervolgens worden afspraken gemaakt over de uitwisseling van het met name mannelijk fokmateriaal.
Groepsleden hebben altijd voorrang boven andere geitefokkers. Middels een soort lineair scoringsformulier wordt informatie van geiten en bokken vastgelegd.
 
Tenslotte
Na het wegwerken van het laatste bakje koffie en een bezichtiging van de fokstal wordt het enthousiaste gesprek met deze combinatie Hoeksta beindigd.
Van deze fokkers pur sang (aankopen van vrouwelijke fokdieren is door hen in principe afgezworen), hebben we hopelijk als geitenfokkend Nederland nog veel profijt!
Doede de Jong
"De Geitehouder", november 1993

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG