UIT DE OUDE DOOS

 

Familie Spee in Brummen

Een jong, belangrijk Gelders geitebedrijf

Ondanks het gure oktoberweer, meenden wij toch een bezoek te moeten brengen aan het kort geleden gestichte geitebedrijf van de familie Spee in Brummen. Daar hebben we geen spijt van gehad. Het is een bedrijf zoals velen het zich wel eens dromen.
De familie Spee heeft deze droom tot werkelijkheid gemaakt. Ze wonen dan ook prachtig in een zestiende eeuws boerderijtje met fraaie vooruitstekende houten daklijst in de voorgevel, ‘De Platluus’ even buiten Brummen.

Hoe vaak is in het hoofdbestuur en op onze vergadering al niet gezegd dat er meer jonge mensen geiten zouden moeten gaan houden. Wel, de heer en mevrouw Spee-Schoonman zijn jong en enthousiast.
Ook zou het prettig zijn als meer mensen een grote koppel geiten zouden verzorgen. Bij deze Brummense familie troffen wij tot onze verrassing ongeveer vijftien melkgeiten en zo’n dertig dieren in totaal. Zo is dit bedrijf precies een voorbeeld van wat nodig is voor de toekomst.

U zult begrijpen, dat niemand zo’n koppel geiten alleen maar voor het plezier verzorgd. Zo was het prettig te horen dat de familie Spee er een redelijke broodwinning in hoopt te vinden (naast eieren en zacht fruit).
Het aanvankelijke plan was om verse melk af te leveren. Al spoedig bleek dat dit te veel moeilijkheden gaf.
Yoghurtproduktie is wel geprobeerd, maar bleek ook niet de goede uitkomst te leveren.
Zo kwam men bij kaas terecht. En wat voor kaas!
In ons blad is er al meer over geschreven, dat men harde en zachte kaassoorten kent. In ons vaderland is harde kaas, en dan voor broodbeleg, algemeen bekend. Wie Frankrijk zegt, denkt aan zachte kaas en dat gebruikt men daar als versnapering, als snoepgoed, zoals ons koekje of de appel.
Mevrouw Spee kan zeer goed ideeën ontwikkelen. Haar gedachten gingen wel uit naar zachte kaas, maar zij dacht niet aan Frankrijk maar aan Friesland. Vroeger en ook nu nog, maakten de Friezen een zachte schapenkaas. Dat was een bijzondere lekkernij.
De helft van het mooie boerderijtje ‘De Platluus’ met de waterput en een aantal geiten in de tuin. De heer Johan Spee geeft het voer (nu nog) buiten. De geiten tonen grote belangstelling.
Voor de geiten hadden wij grote bewondering. Uit alle mogelijke streken zijn geiten aangekocht. Dat moest wel, want hoe moet men anders beginnen. Zodoende zit er nog geen vaste lijn in de fokkerij, maar goede geiten heeft de heer Spee echt wel gekocht. En uiteraard goede bokken. Wie zoveel geiten houdt, moet zelf wel voor een bok zorgen.
Naast de oude Caesar vonden we zo Vitellius, gefokt door de heer A.J.W. Hagedoorn te Soesterberg, kampioen 1968 in Utrecht. De vader van Vitellius is de door Hasselaar uit Lunteren gefokte Bastiaan van Adelhof. De moeder is Diana (Stergeit).
Samen met een jonge Friese bok heeft Spee een brede basis gegeven aan de fokkerij.
Vorig jaar hebben de lammetjes het, door omstandigheden, niet best gedaan. Dat was het eerste jaar. Nu staat er een behoorlijke groep lammeren en lijkt de fokkerij goed.
De huisvesting van de dieren is nog provisorisch, maar de houtbewerkingskwaliteiten van Johan Spee zijn zodanig, dat dit wel in orde zal komen.

Voor de lezers van ons blad blijft nog een heel grote vraag open. Als de geitenmelk te grote vervoerskosten geeft, maar de kaas een goed opbrengst heeft, moet de familie Spee wel weten, waar de produkten verkocht kunnen worden.
Inderdaad heeft men goede contacten met de winkels, die over het gehele land zijn verspreid. Via deze winkels wordt de lekkere kaas afgezet.
Ieder van u weet, dat smaken verschillen: er worden daarom drie soorten verse, jonge geitekaas gemaakt.
De eerste soort heet naturel: speciale ongezouten pure kaas voor dieet en om, al kokkerellend, zelf de lekkere smaken toe te voegen.
De tweede soort heet verse tuinkruiden. Met zeezout en verse tuinkruiden (werkt u ook met bieslook, enzovoort?) is dit een ware lekkernij op roggebrood of bij het slaatje.
De derde soort genaamd pikant, heeft de heerlijke smaak van gemalen kruiden. Op knäckebröd of toast is deze op zijn best.

De winkels waar u de lekkernijen kunt kopen, zijn speciale zaken waar men zich toelegt op natuurzuivere produkten, verkregen met biologisch dynamische werkmethoden, die voor de gezondheid van groot belang zijn.
Bij ons bezoek konden wij ons overtuigen van de grote zorg, die aan de reine melkwinning en aan de kaasbereiding wordt besteed. Er komt geen machine aan te pas en denkt u maar niet dat de melk vol zit met schadelijke bacteriën. Na negen dagen in de fles in de koelkast was de geitemelk nog zeer goed.
Zoudt u de produkten, met name de verse geitenkaas van Spee eens willen proberen, wij kunnen het aanbevelen, dan vindt u die in reformzaken in Den Haag, Scheveningen, Hilversum, Amsterdam, Arnhem, Apeldoorn en Zeist.

Nog enkele goede tips tekenden wij op uit de mond van mevrouw Spee. Bij welke provinciale bond gaat men de eerste wedstrijd organiseren in zelfgemaakt produkten, zoals kaas, yoghurt, en dergelijke?
Zou het niet stimuleren om de geiten die op de keuring komen een prijs toe te kennen in de vorm van geitekaas? Dat geeft omzet in eigen kring en afzet voor de ijverige kaasmaaksters en –makers.
Begin deze winter en koop 24 bakjes (125 gram) bij de familie Spee te Brummen, om die te verloten onder de bezoekers van de vergadering. 24 bakjes is een handelseenheid, die u, franco, voor een schappelijke prijs kunt kopen.
Of ga eerst eens kijken en koop per bakje de kaas van uw keuze.
Ir. C.A.S. Zwetsloot
De Geitehouder, november 1968

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG