Geitenhouder Cees van Diepen
Kennis delen met collega’s
Geitenhouder Cees van Diepen uit Akersloot struint al bijna een decennium stad en land af om zijn Witte geiten te laten keuren. Met zijn Witte geiten Moniek 44, 46 en 50 hoopt hij in de categorie niet-certificaatwaardig hoge ogen te gaan gooien.
“Dit soort shows zijn voor mij mooie momenten om mijn passie te delen met gelijkgestemden.” Ook buiten de keuringen om heeft Van Diepen regelmatig contact met andere geitenfokkers. “Ik ben inmiddels lid van drie fokverenigingen.”
Van Diepen verdient zijn brood als gemeenteambtenaar, maar het woord hobby schiet tekort om zijn liefhebberij voor de geitenfokkerij te omschrijven. “Ik ben er meerdere uren per dag mee bezig. Het is dat ik een vrije jongen ben zonder gezin, anders had ik hier geen tijd voor kunnen vinden.”
De geitenhouder beaamt dat hij door strengere regelgeving tijdens keuringen steeds meer tijd kwijt is met het invullen van allerlei formulieren. “Voor mij is dat nu nog geen reden om af te zien van deelname, maar ik zie om mij heen wel enkele geitenfokkers die daar geen zin in hebben en afhaken.”
Van Diepen durft nog geen voorspelling te doen over de uitslag in Opmeer: “Er zijn zoveel factoren die een rol spelen. Als een geit een dag voor het evenement slecht eet, dan heeft dat meteen zijn weerslag. Ook op de dag van de keuring kan de situatie nog compleet veranderen. Shows als deze leveren bij geiten de nodige stress op. Het is wel eens voorgekomen dat een schapenhouder op de keuring zijn beste schaap dood in de wagen aantrof.”
Van Diepen heeft zelf een soortgelijke situatie meegemaakt. “Vlak voor een keuring kwam ik erachter dat mijn beste geit uierontsteking had. Dan is het meteen einde verhaal. De beste geiten zijn ook vaak het meest kwetsbaar, is mijn ervaring.
Met een totaal van 116 deelnemende geiten slaagt de landbouwshow in Opmeer erin om te groeien ten opzichte van vorig jaar. Volgens organisator van de geitenkeuring Theo van Herwerden, geeft het cijfer blijk van een enorme passie voor de geitenfokkerij. “Het zijn vooral de hobbyisten die meedoen. De regels zijn door de Q-koortsuitbraak steeds strenger geworden. In die context bezien is de groei des te mooier.”
Nieuwe Oogst,
4 augustus 2012
|